Evelien Depaepe

Creatief therapeut, trainer

“The body says what words cannot.” Martha Graham

Over mij

Creatief Energiek Sensitief

Als gediplomeerd danstherapeut ben ik, letterlijk en figuurlijk, geboeid door wat mensen beweegt. Al van kleins af aan kon ik uren luisteren naar de verhalen van mensen, geïntrigeerd door hoe andere mensen naar de dingen kijken, door wat iemand drijft. Zelf ontdekte ik bovendien al heel vroeg dat dansen mij mogelijkheden gaf om uitdrukking te geven aan datgene wat niet onder woorden te brengen is, en ook om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken, om mezelf te verrassen, te spelen en te creëren. Uit mijn hoofd en in beweging voelde ik me vrij, en leerde ik telkens weer nieuwe aspecten van mezelf kennen. Maar het is pas toen ik mijn hogere studies in danstherapie aanvatte, dat mijn liefde voor dans en die voor het beluisteren van menselijke verhalen eindelijk, en toch als vanzelfsprekend, samenkwamen.

Ik combineer mijn werk met kinderen, jongeren en volwassenen in de ambulante zorg met mijn job als danstherapeut op de afdeling verslavingszorg in de neuropsychiatrische kliniek Sint-Jozef in Pittem. Daar werk ik voornamelijk met groepen, die ik op een heel toegankelijke manier meeneem in beweging en begeleid in psychisch en lichamelijk herstel. Voorheen deed ik al ervaring op in het psychotherapeutisch centrum Rustenburg in Brugge (residentiële opname bij o.m. angst en depressie) en werkte ik reeds met jongvolwassenen met de duale diagnose autisme en mentale beperking bij vzw Kompas.

Ik ben lid van BVCT-ABAT, de Belgische beroepsvereniging voor creatieve therapie, en volg de recente ontwikkelingen in mijn vakgebied op de voet. Om de kwaliteit van mijn werk te bewaken volg ik op regelmatige basis supervisie, en ik maak deel uit van een intervisiegroep samen met andere danstherapeuten. Vanuit mijn passie voor het vak en mijn toewijding om elke patiënt de juiste zorg te kunnen bieden, blijf ik me bovendien continu bijscholen.

Mijn manier van werken

Na een eerste kennismaking gaan we samen via relaxatie, dans en beweging vorm proberen geven aan wat bij jou vanbinnen speelt. Zo krijgen we zicht op bepaalde patronen, op persoonlijke sterktes en mogelijke valkuilen, op jouw angsten en verlangens. We werken altijd vanuit jouw individueel verhaal. Danstherapie kan op elke leeftijd, en je lichamelijke conditie speelt geen enkele rol. We bewegen volgens jouw mogelijkheden, rekening houdend met eventuele lichamelijke klachten of fysieke beperkingen. De bewegingen die we in de sessie gebruiken vinden hun oorsprong in hoe jij je op dat moment voelt en hoe jouw lichaam op dat gevoel reageert. Elke sessie ziet er dan ook anders uit. Meestal bestaat een sessie uit een combinatie van actief bewegen en verbale reflectie. We kunnen werken aan jouw lichaamsbeleving, jouw zelfbeeld, het verminderen van spanning, het voelen van weerstanden, het leren begrenzen, het durven uiten van gevoelens… Gaandeweg krijg je meer voeling met je lichaam en word je gestimuleerd om niet alleen vanuit je hoofd te werken, maar om ook jouw lichaam te laten spreken.

Ik kan helpen bij
Angst Assertiviteit Autismespectrumstoornis Burnout / burn-out Chronische ziekte Communicatieproblemen Cvs - chronisch vermoeidheidssyndroom Depressie Eetstoornis Toon meer (22)
Wie kan bij mij terecht
Gezinnen Jongeren Kinderen Personen met een beperking Volwassenen
Opleidingen
  • Arteveldehogeschool, BanaBa Creatieve Therapie - Dans- en bewegingstherapie, 2019